Jídlo a etika v kultuře a náboženství: Historické, sociálně vědní a filosofické kontexty

Středa 11. červen 2025, 9:00

Krásný dobrý den, 

 

ráda bych Vás pozvala na mezinárodní mezioborovou konferenci Jídlo a etika v kultuře a náboženství: Historické, sociálně vědní a filosofické kontexty, kterou pořádá Katedra filozofie a religionistiky Univerzity Pardubice 11. a 12. června 2025 v prostoru Automatických mlýnů v Pardubicích.

Naše konference otevře otázky etizace výživy člověka v dějinách i současnosti. Do programu budou zařazeny příspěvky řešící vztahy jídla, náboženství a etiky z perspektivy nejrůznějších vědních oborů – religionistiky, antropologie, environmentálních studií, sociologie, filosofie, historie, přírodních věd a technických oborů, jako jsou zemědělství, lesnictví a dalších odvětví.

Termín pro přihlašování příspěvků je aktuálně stanoven na 20. 4. 2025. Účast je pro aktivní participanty i ostatní hosty zdarma. 

Navrhované tematické linie:

  • Jídlo, způsoby obživy a jejich regulace v náboženství a kultuře v historii i současnosti
  • Ritualizace produkce a spotřeby jídla
  • Jídlo coby funkční symbol v náboženských i fi losofi ckých systémech
  • Zvíře na talíři? Vegetariánství, veganství a konzumace masa napříč společenskými, náboženskými a historickými kontexty
  • Filosofi cká a etická refl exe jídla, stravování a získávání potravin
  • Etické a politické aspekty technologií chovu hospodářských zvířat, lovu, zemědělství a zpracování potravin

Přijímáme abstrakty o maximálním rozsahu 300 slov v českém i anglickém jazyce. Své abstrakty můžete poslat do 20. 4. 2025 na e-mail foodandethics@gmail.com. Informace o přijetí budeme rozesílat k datu 30. 4. 2025.

Podrobnosti k obsahu a tematických liniích konference najdete níže na webu. https://kfr.upce.cz/cs/call-papers-jidlo-etika-v-kulture-nabozenstvi-historicke-socialnevedni-filosoficke-kontexty 

FB událost zde: https://fb.me/e/7vhV7j2xN 

 

Děkujeme 

Za tým organizátorů

Mgr. Olga Čejková

tel. 776 874 424 

Katedra filozofie a religionistiky 

Univerzita Pardubice

 

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)