Krásný dobrý den,
ráda bych Vás pozvala na mezinárodní mezioborovou konferenci Jídlo a etika v kultuře a náboženství: Historické, sociálně vědní a filosofické kontexty, kterou pořádá Katedra filozofie a religionistiky Univerzity Pardubice 11. a 12. června 2025 v prostoru Automatických mlýnů v Pardubicích.
Naše konference otevře otázky etizace výživy člověka v dějinách i současnosti. Do programu budou zařazeny příspěvky řešící vztahy jídla, náboženství a etiky z perspektivy nejrůznějších vědních oborů – religionistiky, antropologie, environmentálních studií, sociologie, filosofie, historie, přírodních věd a technických oborů, jako jsou zemědělství, lesnictví a dalších odvětví.
Termín pro přihlašování příspěvků je aktuálně stanoven na 20. 4. 2025. Účast je pro aktivní participanty i ostatní hosty zdarma.
Navrhované tematické linie:
- Jídlo, způsoby obživy a jejich regulace v náboženství a kultuře v historii i současnosti
- Ritualizace produkce a spotřeby jídla
- Jídlo coby funkční symbol v náboženských i fi losofi ckých systémech
- Zvíře na talíři? Vegetariánství, veganství a konzumace masa napříč společenskými, náboženskými a historickými kontexty
- Filosofi cká a etická refl exe jídla, stravování a získávání potravin
- Etické a politické aspekty technologií chovu hospodářských zvířat, lovu, zemědělství a zpracování potravin
Přijímáme abstrakty o maximálním rozsahu 300 slov v českém i anglickém jazyce. Své abstrakty můžete poslat do 20. 4. 2025 na e-mail foodandethics@gmail.com. Informace o přijetí budeme rozesílat k datu 30. 4. 2025.
Podrobnosti k obsahu a tematických liniích konference najdete níže na webu. https://kfr.upce.cz/cs/call-papers-jidlo-etika-v-kulture-nabozenstvi-historicke-socialnevedni-filosoficke-kontexty
FB událost zde: https://fb.me/e/7vhV7j2xN
Děkujeme
Za tým organizátorů
Mgr. Olga Čejková
tel. 776 874 424
Katedra filozofie a religionistiky
Univerzita Pardubice